Att främja det ideella arbetet liknar på många sätt att arbeta i en trädgård. Det går inte att enbart genom beslut få ett spirande ideellt engagemang. Däremot går det utmärkt att besluta sig för att skapa gynnsamma förutsättningar, vilket i sin tur ökar möjligheterna för det ideella engagemanget att växa.

I många församlingar lever det ideella engagemanget kvar sedan tidigare i olika former, i andra sammanhang drivs församlingens arbete numera nästan enbart av anställda medarbetare. Oavsett utgångspunkt, det finns alltid en väg framåt!

Med tanke på att förutsättningarna ser olika ut från församling till församling, är ett grundläggande råd att inspireras av andra sammanhang, men inte rakt av kopiera andras arbete. Varje församling, varje växtplats, har sina unika förutsättningar. Däremot finns det generella erfarenheter som bär giltighet i många sammanhang. Några av dessa erfarenheter finns i sammanställningen som följer. 

 

Kulturförändringsresa

Ett av de mest grundläggande områdena för att kunna bereda marken för ett växande ideellt engagemang är att främja en grundläggande kulturförändring bland anställda och förtroendevalda. Där idealitet alltmer ses som en önskvärd och naturlig del av församlingens DNA. Att driva denna kulturförändring är inte alltid enkelt, men helt nödvändig. 

De förtroendevalda behöver besluta att det är i den riktningen församlingen skall gå. Kyrkoherden behöver direkt eller indirekt stötta den inriktningen. Det behöver sjunka in i varje förtroendevald, anställd och ideell medarbetare VARFÖR det ideella arbetet är så grundläggande.  Det kan ske genom återkommande föredrag, samtal, fortbildningar eller studiecirklar.

 

Organisera det ideella arbetet

När insikten om idealitetens centrala betydelse är på plats tillsammans med beslutsamheten om att skapa bästa möjliga förutsättningar, då är ett rimligt steg att se över den organisation som skall skapa bärighet och uthållighet för det fortsatta arbetet. 

Utse någon slags styrgrupp som får skaffa sig en överblick av församlingens arbete med ideella. Följande punkter kan förslagsvis stå på dagordningen: 

  • Gör en inventering av de ideella som redan finns. Ofta kan ideella leva i olika öar utan vetskap om varandra.
  • Fundera på hur vägen in i idealitet ser ut i församlingen, från att någon signalerar intresse, till att någon är i funktion.
    Tar det stopp på vägen från intresse till tjänande? Vad kan förbättras?
  • Kalla till en storträff med medarbetare. Låt alla visionera om vad de längtar efter när det gäller ideellt engagemang i församlingen.
  • Fundera på hur visionerna kan bli verklighet. Sätt en turordning på olika steg som behöver genomföras. 
  • Var uthållig! Hellre små steg i taget som blir av, än stora drömmar som aldrig blir verklighet. 

Nedan hittar ni ett exempel på hur Boo församling har skissat idealitetsprocessen från ax till limpa. Glo och sno!

Öppenhet och flexibilitet

Två av de mest grundläggande inställningarna i arbetet med idealitet är öppenhet och flexibilitet. Det går att lägga stora mängder tid på planeringsmöten, organisationsstrategier och visionsträffar, men finns det ingen öppenhet för människor som plötsligt dyker upp, faller ofta arbetet platt till marken. Det är klokt att lägga upp strategier, men strategierna behöver kombineras med flexibilitet för möjligheterna som dyker upp. 

 

Att göra mindre för att kunna åstadkomma mer

Att fundera, visionera och planera kring idealitet tar tid. När idealiteten får stadga och blir allt mer självgående frigörs det kraft och kreativitet, men det tar fortfarande tid. Det innebär att i många sammanhang är det helt nödvändigt att prioritera bort uppgifter, göra mindre, för att kunna lägga kraft på det som bygger liv i längden.

Många församlingar har en särskild samordnare för det ideella arbetet, som någon slags spindel i nätet. Detta är utmärkt. Men engagemanget kring idealitet kan inte enbart vila på en enskild person, utan behöver fördelas på många, annars blir arbetet oerhört sårbart. 

 

Idealitet och gudstjänstliv - en öppen dörr

Föga förvånande finns det ett tydligt samband mellan de som är ideellt engagerade i församlingen och de som firar gudstjänst. I många församlingar är detta en självklarhet. Det ideella engagemanget har sin utgångspunkt och sändning i gudstjänsten. I andra församlingar är sambandet svagare, det ideella engagemanget tenderar att leva sitt eget liv. Oavsett sammanhang, glöm inte att ta vara på den naturliga kopplingen. Visa på möjligheten att engagera sig ideellt i samband med gudstjänsten och visa på gudstjänsten i de sammanhang där ideella engagerar sig. 

 

Bönen ger perspektiv

Idealitet är inte vår idé, det är Guds idé. Redan i den första kristna församlingen var det en självklarhet att alla hade något att bidra med. Våra olikheter bidrar till mångfaldens rikedom i församlingen. Därför är det också en självklarhet att vi i omsluter arbetet i bön. Vi behöver öppenhet och vägledning!

Låt det bli naturligt i varje egen förberedelse, varje gemensam planering, varje offentlig samling att börja i bönen. Det behöver inte vara långt, det behöver inte vara krångligt, men det anger en riktning. VI får lägga allt vi är, har och gör i Guds händer. 

 

 

Och min bön är att er kärlek ständigt skall växa och bli rik på insikt och urskillning
Filipperbrevet 1:9